Beste vrienden,

Na lang, lang wachten, toch weer wat nieuws van het thuisfront.

Ja, we moeten toch wel even terug naar 2014 i.v.m. enkele belangrijke nieuwspunten…

De kerstexamens van de kinderen zijn goed verlopen, alhoewel ik het één en ander verwachtte. Blijkt nu dat de kinderen het op school beter doen dan tijdens de herhalingslessen thuis.
Bij het afroepen van de resultaten is ons maman toch maar even gaan meeluisteren. Daniël 4de en Wisdom 6de in het 1° middelbaar. Joseph 1ste , Dinah 7de, Assou 6de, Gloria 4de en Abraham 1ste. Ook Odesmou werkt goed in het eerste kleuterklasje.

Na de kerst- en nieuwjaarsdagen zijn de stakingen in school weeral goed aan de gang. Vanaf april, de hele maand geen school (ook door de verkiezingen die op til zijn). Er is dus ook geen paasexamen geweest.

In december hebben we 2 verjaardagen gevierd, nl Dinah die 11 is geworden en Daniël die zijn veertiende verjaardag vierde.

Tijdens de voorbereidingen voor het kerstfeest, hebben we bezoek gehad van de chef (du canton) en Sébastien. Sébastien is lid van de vzw Togokids. Deze vzw is een kleuterschooltje aan het bouwen voor de kleuters van Wli. De bouwwerken zijn gestart en vorderen goed.
Er is nood aan zo’n gebouw want de kleuters zitten nu in een lokaal dat eigenlijk bestemd is voor de lagere school, die ook plaats tekort hebben.

Om de kerstdagen op te fleuren hebben de kinderen zelf voor decoratie gezorgd. Van gekleurd papier hebben ze mooie slingers gemaakt. Zelfs plastieken flessen zijn omgetoverd tot creatieve versieringen.

Op kerstdag zijn we , zo fier als een gieter, samen naar de kerstviering geweest. Wij droegen allen kledij van dezelfde stof. De jongens droegen een zwarte broek met daarop een hemdje met dezelfde print. De meisjes hadden een typisch Afrikaans kleedje aan in diezelfde print. Een mooi geheel!

Tata Jeanne had voor een hele lekkere maaltijd gezorgd met een zelfgeslachte haan. Alle tafels werden buiten onder de bomen gezet waar het toch wat koeler is.
De generator werd aangezet om toch enkele noten muziek uit de installatie te krijgen en aldus…………feesten maar! De kinderen hebben zich helemaal kunnen uitleven in het dansen.
Het was een hele mooie en gezellige kerst!

Op oudjaar hebben we een kampvuur gemaakt. De scouts waren er ook bij aanwezig . Daar had onze opvoeder/animator voor gezorgd. Djembé en andere muziekinstrumenten zorgden voor de nodige ambiance en al zingend en dansend werd het nieuwe jaar ingezet.

Op nieuwjaarsdag was het weer feest! Natuurlijk hoort cadeautjes openmaken die meters en peters hadden opgestuurd er ook bij!

Begin januari heeft Odesmou bezoek gehad van zijn grootouders. Dit is wel vlot verlopen maar het was duidelijk dat Odesmou die nog maar 6 maanden bij ons was de hele situatie niet goed begreep. Tenslotte is hij nog klein (4j).

De verpleger van dienst bij het dispensarium van Wli heeft ons enkele muskietennetten geschonken, waarvoor wij enorm dankbaar zijn.

Begin januari was er ook een algemene vergadering voor het personeel om de beste wensen over te maken en een terugblik te maken naar de gebeurtenissen van 2014. Ook hebben we besproken wat kan verbeterd worden in 2015. Het was en hele toffe vergadering waarin iedereen zijn of haar mening heeft kunnen zeggen. De bijeenkomst werd afgesloten met een nieuwjaardrankje.

In de lagere school werd een voetbaltoernooi georganiseerd waarbij verschillende ploegen van verschillende scholen aan deelnamen. Wli is tot in de finale geraakt en jammer genoeg één bal teveel binnengelaten.

Wat de gezondheid van de kinderen betreft is alles ok. Enkel Dinah heeft een infectie gehad aan haar hand waarvoor een kleine operatieve ingreep noodzakelijk was.

De hondenfamilie kende wel problemen. Goby, die een 7-tal kleintjes op de wereld had gezet, heeft jammer genoeg door een virale infectie 6 kleintjes verloren en is er zelf ook aan gestorven, ondanks de medische zorgen. Dit heeft ons allemaal toch zeer diep geraakt. We hebben dan toch 1 kleintje, met de naam ’Louby’ kunnen redden.

In de keuken van tata Jeanne kwamen we voor een grote verrassing te staan! We hadden al enkele weken bezoek van muizen. Dus, alle dagen controle achter het fornuis want daar verstoppen ze zich graag. Op een vrijdagmorgen hoorden de kinderen lawaai en gerommel in het fornuis. Het deurtje waarachter de gasfles staat werd geopend en tot onze grote verbazing en ook wel verschrikking lag daar een grote slang, helemaal opgerold in de kleine ruimte, onder het rooster waarop de gasfles staat. Niet te geloven! Iedereen paraat op afstand weliswaar met de nodige wapens, zoals een stok of een coup-coup, om de slang uit het fornuis te lokken en ze te doden.

Komlan, onze bewaker is hier zeer bedreven in. Met één slag kon hij het dier doden. De slang werd onmiddellijk verbrand en de as werd in een putje begraven zoals het hoort. Dat was toch even schrikken!

Onze groetentuin doet het zeer goed. We hebben onlangs een waterkraan geplaatst en tuinslangen aangekocht om het besproeien te vergemakkelijken. Onze aardnootjes zijn reeds gezaaid.

De bomen werden gesnoeid in de hoogte zodat zij meer in de breedte groeien en meer schaduw geven. De bladeren vormen een natuurlijk dak. Dit was een hele karwei! Met z’n allen aan het werk. De afgezaagde takken vormen brandhout voor de keuken buiten. Hier maken de kinderen op sommige dagen het nationale gerecht nl de pâte, gemaakt van water en maïsmeel.

Enkele nieuwtjes aangaande onze bouwwerken:

De container werd verplaatst verder naar de muur. Er werd een stevige beton gegoten zodat er geen risico is op verzakking. De container werd beschilderd met leuke Afrikaanse tafereeltjes.

De berging voor de molen om maïs te malen, de berging voor de stroomgenerator en het hondenhok zijn afgewerkt. De berging voor de molen staat op enkele meters van de woning van de bewaker.
De berging voor de generator is gebouwd tegen de muur aan verder weg en uit het zicht van het weeshuis zelf. De generator moet nog vanuit de berging worden aangesloten. Indien wij nu de generator willen gebruiken moeten we deze op de binnenplaats zetten wat toch wel wat extra decibels meebrengt.
Het ruime hondenhok staat aan de andere kant van de woning van de bewaker.

De onderhoudsschilderwerken aan de gebouwen en de muur zijn reeds begonnen.

Er werd ook een afdak geplaatst vlakbij de grote ingangspoort naast de woning van Komlan, de bewaker. Hier stalt tata Jeanne haar brommer. Ook bezoekers met een fiets of brommer kunnen deze hier stallen. De ‘gezinsauto’ staat nu ook onder een stellingplaats maar dichter bij huis.

Het leven gaat voort in het weeshuis. We ontvingen bezoek van een 16-tal studenten van de universiteit van Lomé. De chef van het kanton Wli en enkele notabelen hebben hen begeleid.

De studenten waren zeer geïnteresseerd en hebben vele vragen gesteld.

Tijdens een feest in Wli-centre waar ik met de kinderen naartoe ben geweest was radio Lomé ook van de partij. De bedoeling was om Wli-centre een beetje in de kijker te zetten. Er werd live uitgezonden. De kinderen mochten vragen beantwoorden aan de micro en kregen cadeautjes bij de juiste antwoorden. Dans en muziek ontbraken niet. Een heel leuk evenement!

Verder heb ik een interessante vergadering bijgewoond waarbij de directies van alle scholen van Wli aanwezig waren. De besproken onderwerpen waren voornamelijk de staking van de leerkrachten, ouders die hun kinderen niet stimuleren om te leren, nalatigheden van de onderwijzers en het algemene slechte gedrag van de leerlingen.

Ondertussen is het einde van maart in zicht. Het regenseizoen komt op gang. Bakken water die uit de lucht vallen en één en al modderbad.
Eén voordeel; de regen doet wel goed voor de groetentuin en de maïs.
Laat maar groeien!

Op regelmatige basis lassen we ook nog een knutseluurtje in, maken van juweeltjes en armbandjes…

Op 2 april is ons tata Goedele gearriveerd. Haar verhaal volgt in aparte blog met eveneens foto’s.

Daar ik met Nieuwjaar niet de kans heb gehad wil ik nu dan toch iedereen nog eens hartelijk danken voor het fijne jaar 2014 dat zo goed als zorgeloos is verlopen, dankzij de grote steun van jullie allemaal.

Akpeloo!!!!

Vele lieve groetjes van de Joko TogoKids!
xxx