Beste vrienden en sympathisanten,

Na lange stilte, weer wat nieuws van Joko Kope. Stilte op de blog maar niet stilgezeten in het weeshuis hoor.
Integendeel.

Op het laatst in november 2015 hebben we het bezoek gehad van Cyrille en zijn kozijn. Cyril is een collega van Sylvie. (Sylvie verzorgd samen met Anik o.a. onze website in onze vzw)

In december hebben Wisdom en Odesmou te kampen gehad met een zware pallu (malaria).Na enkele uren vertoefd te hebben in het dispensarium met een serum en enkele dagen een inspuiting en de nodige medicatie genomen te hebben, zijn ze terug op krachten gekomen.

Na de schoolresultaten gekregen te hebben op school is de kerstvakantie kunnen beginnen.
De kinderen hebben goed gewerkt.
Daniel 4° moyen 12,36 2°middelbaar
Wisdom 5° moyen 11,68 2°middelbaar
Joseph 2° 96,5/140 6° leerjaar
Dinah 3° 82,5/140 5° leerjaar
Gloria 1° 93,75/140 5° leerjaar
Abraham 4° 75/140 4° leerjaar
Assou 1° 83/140 4°leerjaar

Andre en Kekeli hadden geen resultaten in CP1

In de vakantie was er een presentatie van zang en dans en sketch gebracht door de kinderen van het dorp die gesteund worden door de Ong Compassion. Assou, Abraham, Gloria, Andre en Kekeli en de allerkleinsten hebben daar van genoten.

Voor de oudsten, Daniel, Wisdom en Dinah was er een uitstap naar Lomé voorzien. Samen met fovi Boga (leraar bijlessen)hebben we de vissershaven, het strand, het slavenhuis in Agbodrafo en de ‘foire’ in Lomé bezocht. Met een tussenstop bij onze goede vriend Jean om een frisse limonade (ja…, tijdens de werkuren blijft het bij een frisdrankje voor mij) te drinken en lekkere koliko(friet van igname)met gefrituurde vis en saucisse te eten.

Joseph kon er jammer genoeg niet bij zijn. Hij had vakantie cursus ter voorbereiding van zijn eindexamen in het 6°studiejaar.

Later was er de decoratie van onze kerstboom. Ja, voor de eerste maal een echte ‘namaak’ kerstboom. Zelf papieren kerstboomballonnen maken en het ontwerpen en schrijven van hun kerstkaarten voor meters en peters is steeds een plezier.


Met kerstdag, zoals gewoonlijk met z’n allen naar de kerk. Dit jaar niet in een allernieuwste outfit. De kinderen moeten leren dat het eens niet kan omdat er andere prioriteiten zijn. Daarna de kerstmaaltijd en het uitpakken van hun kerstcadeautjes met de nodige muziek, dans en zang.

En, vooral niet te vergeten: groen licht voor de speeltuin. Het was spannend afwachten. Op 21 december zijn de speeltuigen in de beton geplaatst op hun speelterrein. Deze moest uiteraard drogen. Daarom hadden we besloten het startsein te geven op 25 december, het was tenslotte hun ‘kerstcadeau’. Oh, iedereen had tijdens deze dagen afwachten hun keuze al gemaakt, welk toestel ze het eerst gingen betreden. Wat een spurt, elk naar zijn gekozen toestel met de nodige kreten. Mooi om zien.

Op oudjaar hebben de oudsten het tot 2 uur in de ochtend volgehouden. Nieuwjaarsdag was rustig dit jaar. Eerst naar de kerk. Daarna is het sjottersspel (dat normaal ook met de kerst moest komen) gearriveerd. Een cadeau voor de oudsten. Hier noemt dat babyfoot.

Op 2 januari is Valérie, een meisje van 7 jaar, bij ons gearriveerd. Zij zit in het 2°leerjaar.

Eind januari heeft Andre zijn been( juist boven de enkel )gebroken tijdens het voetballen. 6 weken in de plaaster. Een attaque van Wisdom die de bal niet wou afgeven. Ja, …een gezonde sport ??? Ze hebben iets eerder de plaaster verwijderd. De plaaster was eerder nog een vuile vod die rond de voet hing. Ja, Andre en een plaaster ???

In Februari heeft Valerie te kampen gehad met een pallu. We merken heel opvallend, elk kind dat hier binnenkomt, wordt na een tijdje ziek. Ik zie het een beetje als gevolg van gezonder eten, meer hygiene e.d. waar het lichaam van het kind zich moet aanpassen.

Op 21/02/16 is Felix gearriveerd. Een jongetje van 2j en 5maand , ondertussen 2j en 8 maand.

We hebben véél bezoek gehad de laatste maanden en dat doet deugd voor iedereen.

Ik zet het even op een rijtje:

3/02/16: bezoek van Maria en Jan. Zij hebben een rondreis gemaakt Togo-Benin, maar toch effe tijd gemaakt om een leuk bezoekje af te leggen. Bedankt trouwens voor de dozen met gerief voor de kids.

4/02/16: Anne-Marie ,( een vriendin van Ria), en haar vriendin Monique. Super toffe madammen met de nodige humor.

6/02/16:Bezoek voor Gloria(2 nonkels en de grootmoeder) om wat goede raad en steun aan Gloria te geven.

12/02/16:Bezoek van een 16-tal leerlingen en 4 leerkrachten van een school in Hove vergezeld door Ria. Zij hebben een inleefreis gemaakt en vele projecten bezocht, waaronder ook het onze. We hebben genoten van de picknick onder de bomen en goed gebabbeld.

Zij waren onder de indruk van alles wat ze gezien hadden.

23/02/16: bezoek van vrienden(uit Reet) van Maria en Jan. Een groep mannen, allemaal familie en vriend van elkaar, die de raad hadden gekregen van Maria zeker eens langs te komen bij ons. De vrouwen hadden ze thuisgelaten. Ook vakantie voor hen natuurlijk. De mannen waren er zich zeker van bewust.

26/02/16: bezoek van Nathalie en Tom , de voorzitster van de vzw Togokids. Zij bouwen de kleuterschool hier in het dorp. Ze hebben een weekje bij ons hier in Joko Kope gelogeerd. Zéér leuke week gehad. Wel goed gevuld met de nodige afspraken. O.a. met de architect en de secretaris, het comité voor de ontwikkeling van het dorp (CVD) en met de chefferie (hooggeplaatsten van het dorp). Het was zeer vermoeiend voor Nathalie en Tom. Zij zijn een beetje ziek vertrokken in België en konden moeilijk recupereren. Toch heel leerzaam en voldoening gevend, daar zij nog dingen hier ter plaatse hebben kunnen bespreken en hun werk in levende lijve hebben kunnen bewonderen. Ondertussen zijn er nog een aantal werken gebeurd waarover zij onderhandeld hebben.

Zeer mooi. Chapeau vzw Togokids!!!!!

In maart bleef het bezoek ook niet uit.

5/03/16: Annelies W. van de vzw Akouyo, samen met Anne-Marie en socioloog Napo. Zeer interessant gesprek gehad over hun project. Zij helpen o.a. kinderen en gezinnen in moeilijke situaties.

5/03/16: ja, diezelfde dag ook bezoek gehad van Herwig (bakker uit Olen) en Paul (schoenmaker in Hoboken). Héél onverwacht , maar zéér leuk en aangenaam. Zij hebben hier 3 motorfietsen gekocht, 2 voor hen en 1 voor Guy ,de schoonbroer(een Togolees) van Marc V.L. uit Hemiksem die de gids was. Samen hebben zij een rondreis gemaakt per motor in Togo.

Tot grote verrassing van ons allen, kregen we telefoon op 14/03, om te melden dat zij, Herwig en Paul, één van hun motors wilden schenken aan vzw Joko Togo om het weeshuis te helpen . We konden onze oren niet geloven. Op 18/03 mochten we de motor komen ophalen in het hotel in Lomé waar ze logeerden. Na een lekker ontbijt genoten te hebben, nog eens aangeboden door hen, zijn we vertrokken met de motor . Super en fantastisch die 2 gulle schenkers. Een dikke, dikke dank je wel van de hele bende hier en vanwege het bestuur van de vzw Joko Togo. Het helpt ons enorm in onze activiteiten.

30/03/16: Francis en vrouwtje Sylvie V.H. die een inleefreis en dansstage organiseerden, zijn samen met hun ploeg vrienden op bezoek geweest. Zij hadden in België een inzameling georganiseerd voor de kinderen hier. Zij zijn hier aanbeland met 2 volle valiezen vol educatief materiaal.. Super. We zijn ze nog eens extra gaan bedanken in Lomé waar zij logeerden. Bedankt aan allen die geholpen hebben om die valiezen vol te duwen.

Op 1 maart is onze Noble onder begeleiding van fovi Boga (leraar bijlessen) naar Kara (het noorden in Togo) vertrokken met chirurg Dr. Paul L. , een anesthesist Luc V.G. en 2 verpleegsters Karin en Sas. Zij opereren in het hospitaal in Kara in samenwerking met S.O.S. Village d’Enfants. Noble leed aan een liesbreuk. Toen Kim N.(regelmatig in deze ploeg aanwezig) dit vernomen had, informeerde zij me dat Dr . Paul L. Noble wilde helpen. Dat was zeer leuk nieuws, want de schrik dat hij hier in één of ander hospitaal moest geopereerd worden was groot. Nu was hij in goede handen, het vertrouwen was er. Voor Noble een weekje ertussenuit. Hij heeft genoten (buiten de operatie natuurlijk) van een weekje lekker verwend te worden door de charmante en plezierige dames Karin en Sas.

Bedankt Dr.Paul L., Kim en het hele équipe.

De laatste dag in Lomé alvorens hun vertrek naar België, hebben Karin, Sas, Luc en ik nog een beetje gewinkeld om souvenirs te kopen. Een leuk dagje ertussenuit voor mezelf.

De paasexamen zijn goed verlopen. Enkel Dinah en Assou zullen een extra efforreke moeten doen om te slagen in hun studiejaar.

Daniel 3° 12,89 moyen
Wisdom 5° 12,14 moyen
Joseph 1° 91,25/140
Dinah 7° 64,50/140
Gloria 2° 86,25/140
Abraham 1° 78/140
Assou 4° 67/140

De rang klinkt goed, maar de punten tonen anders. Ja, als de hele klas niet goed werkt, en je doet iets beter je best omdat je begeleiding thuis hebt, dan ben je al snel 1°of 2°, snap je ? Het niveau is hier zeer laag en de kinderen krijg je moeilijk gemotiveerd.

Van Andre, Kekeli en Valerie hebben we nog steeds geen resultaten te zien gekregen. Ik vind dit niet normaal.

In de paasvakantie hebben Daniel, Wisdom, Andre en Dinah een dagje cursus ‘batik’ gevolgd in Village Artisanale in Lomé. Dit is het bewerken van een stof met verf en was. Het vraagt een speciale techniek . Het was zeer interessant en héél fier zijn ze huiswaarts vertrokken met hun werkje. De bedoeling is dit hier thuis ook te proberen om de andere kinderen ook deze techniek aan te leren.

Op 6/04/16 zijn Kim N. , haar 2 zoontjes Simon en Senne, haar mama en een vriend Hamid uit Kara op bezoek geweest. Zij hebben 2 dagen samen met de kinderen vertoefd en ze verwend met snoepjes en cadeautjes. Super bedankt he.

Op 7/04/16 hadden we Ria, broer Patrick en vrienden op bezoek. Zij hebben kunnen genieten van mijn flinke duik op de terracotta aarde met in elke hand een fles water. Hops, de flessen water de lucht in en een flinke zere knie en schaafwonden als gevolg. Maar de lachbuien bleven echter niet uit. Iedereen in volle stilte tot ik het startsein, liggend op de grond, heb gegeven te mogen lachen.

Tijdens deze maanden zaten we ook niet stil voor de bevolking in Wli. Het was en is zelfs héél druk. Het is te zeggen, we hebben een nieuw oudercomité opgericht voor het welzijn van het college dat dringend moet bijgestuurd worden qua discipline en beter beheren van de fondsen. De leraars hebben zo goed als geen documentatie om hun les te kunnen geven. De leerlingen hebben geen boeken, zelfs geen copies. De ouders weigeren zelfs hun bijdrage te leveren om de 2 vrijwillige leraars een beetje te kunnen betalen. De overheid weigert de nodige officiële profs te betalen. Ook voor de sport is geen enkel materiaal beschikbaar. We willen proberen dit enigszins te kunnen veranderen.

Ook in het lager onderwijs zijn de problemen gelijkaardig. Geen al te goed beheer.

Voor de zieken en de hoogbejaarden in nood hebben we een comité opgericht. We moedigen de bevolking aan om een regelmatige bijdrage te leveren om eventuele noodgevallen te kunnen helpen. Het is te gemakkelijk steeds op de blanken te rekenen. En ik moet zeggen, het loopt. Reeds een bedrag rondgehaald en al 3 gevallen van zwaar zieken een kleine bijdrage geleverd. Het doet deugd voor deze mensen te weten dat er anderen aan hen denken en het geeft voldoening voor het hele comité.

In de kerk vraagt men mij regelmatig de mensen te spreken over bepaalde thema’s.

Zoals: educatie, relaties(in alle opzichten ) en hoe relaties in stand houden, hoe de leerlingen en ouders aan te moedigen dat studie belangrijk is enz. Ja, onze invloed blijft blijkbaar belangrijk om de bevolking die een beetje stil blijft staan te motiveren. Het is daarom dat ik het ook wil doen.

De activiteiten hier in het weeshuis gaan steeds verder. Tijdens het schooljaar is het studeren prioriteit. De dagelijkse huishoudelijke taken, sport en spel gaan steeds door.

Onze 4 kleuters gaan naar de kleuterschool. Naar verluid zouden er 3 overgaan naar het eerste leerjaar. Maar, dat weten we pas echt als het schooljaar eindigt.

Espoir en Felix blijven thuis en spelen goed samen met hun speelgoed en hun educatief materiaal. Af en toe werken we met hen om hun voor te bereiden voor de kleuterschool. Felix zal nog wat langer moeten thuisblijven dan Espoir. Felix doet overdag nog veel pipi in de broek. Alhoewel zijn potje er staat en we hem regelmatig op het potje zetten, slaagt hij er in tussendoor de nodige vuile was te geven.

Onze pubers is een andere zaak. Problemen op school wat het gedrag tegenover de leraars en directeur betreft. Regelmatig de leraars over de vloer om hun beklag te doen. W. die enkel 15 min. besteed om zijn examen te doen en de rest van de tijd in de village rondwandelt. D. die een agressieve houding tegenover fovi aanneemt , wat we niet kunnen appreciëren.

Om maar even aan te tonen dat de kinderen niet altijd in dank afnemen wat we voor hen doen. Dat zal pas komen als ze oud en wijs genoeg zijn om dit te beseffen. We weten dat dit er bij hoort, maar de ene dag ga je er wat lichter over dan de andere. Problemen die elke ouder meemaakt in de opvoeding van zijn kinderen.

Er zijn dit jaar al 7 verjaardagen gevierd hier in huis. Odesmou, Kekeli, Lawoé, Abraham, Assou, Noble en Espoir . Bedankt voor de kaarten en de cadeautjes van de meters en peters.

Er had ook nog een voetbaltornooitje plaats in de lagere school en maman moest de aftrap geven.

Ondertussen is de molen om de maïs te malen geplaatst. Bedankt aan alle mensen van Umicore die hiervoor gesteund hebben.

Er is een kleine citern gemetst om extra water op te vangen op de binnenkoer.

De groententuin doet het goed na een lange periode stilte door de droogte. Het regent terug, dus alles groeit goed. Lekkere verse groentjes . Ook de maïs is gezaaid en de arachide (aardnoten) groeien goed.

De mango bomen hebben goed gegeven dit jaar en de papaya’s smelten als (hoe zeg je dat ook alweer)…in de mond.

Ondertussen is er een nieuwe chef canton gepresenteerd onder de chefs. Maar nog niet voor de bevolking. Dus nog even mondje dicht van over wie het gaat en of het degelijk die persoon zal zijn.

Niet tegenstaande gaan de activiteiten in het dorp een beetje door.

Er had de internationale dag van de vrouw plaats georganiseerd door Affaire Sociale.

En, groot nieuws, de ingenieurs Jean-Noël en Roland van Energy Assistance zijn gearriveerd op 8 mei hier bij ons en hebben onze zonnepanelen gerepareerd. Het is te zeggen, ze hebben nieuwe batterijen geplaatst en alles nagekeken. Alles is terug in orde. “”LICHT”” en elektriciteit via de zonnepanelen !!!!!! Tot groot jolijt van ale bewoners in Joko Kope. Super!!

Deze mensen hebben hier een tijdje gelogeerd om ook op andere plaatsen hun werk te kunnen doen. Hele toffe mensen die alles héél goed uitgelegd hebbe . Ze hebben in een dispensarium in Mivakpo een nieuwe installatie geplaatst. Wat een gelukkige gezichten toen het licht brandde. Onvoorstelbaar bevallingen te moeten doen met een zaklamp.

Dit heeft voor een goed contact gezorgd met de verpleegster van dienst.

Ik heb de ingenieurs overal heen gebracht met de auto en dat bracht een beetje verstrooiing voor maman.

We hebben echt een hele aangename periode gehad met hen en we kunnen zeggen dat we er vrienden aan over houden. We blijven in contact. Steeds paraat om informatie te geven als er nog eens een panne moest zijn.

Dit maakt dat ik niet tijdig in België kon zijn voor de nodige afspraken. Mijn excuses hiervoor. Maar, elektriciteit, vooral voor de kinderen leek me erg belangrijk. Ze kunnen nu goed studeren voor de examens met het nodige licht. Ze eindigen in school om 17u en om 18u is het donker. Dit het hele jaar door.

Voila, dat was het dan, een overzichtje over het reilen en zeilen hier en rond Joko Kope.

De eindexamen en de grote vakantie is in aantocht en dat brengt weer andere verhalen om over te vertellen.

Nog eens dank aan alle meters, peters en iedereen die ons project zo ter harte nemen.

Nog eens mijn excuses voor het lange wachten voor het blognieuws.

Een dikke ‘Akpèloo van al de kids en maman hier in Joko Kope.